- 200 gm soft flour
- 50 gm cocoa powder
- 8 nos eggs
- 250 gm castor sugar
- 100 ml water
- 25 gm ovallete
- 125 gm corn oil / melted margarine
- 2 tsp baking powder
- 2 tsp vanilla essence
Method :
- Method yang ni same je macam nak buat kek vanilla sponge y strawbery kek tu. .
- Korang masukkan semua bahan kat dalam mixer bowl except melted margarine. .
- Da kembang,gebu bahan2 tu lepas korang mix. .last sekali baru la masukkan melted margarine. .
- Then masukkan bahan2 yang da siap mix tu dalam loyang bulat. . Masuk dalam oven selama 35-40 , suhu 180oC.
- Selepas siap masak. .sejukkan sebentar.
Now kite buat die jadi complete blackforest cake. .
Bahan :
- Topping ace( eyka gune jenama Vivo )
- Blackberry jam
- Bar chocolate ( coklat masakan utk kek )
- Chocolate rice
Method :
- Pukul whiping cream sampai kembang dalam mixer bowl.
- Then , kek yang da sejuk tu korang potong 3 bahagian. . Sama mcm nak letak inti dalam strawberry cake.
- Sapu jem kat lapisan pertama and sapu whiping cream.
- Letak bahagian ke-2 atas bahagian 1 ,then sapu jem atas bahagian ke-2 bersama whiping cream.
- Letak bahagian ke-3 atas bahagian ke-2.
- Sapu topping ace atas kek. .keseluruh bahagian.
- Hias la dgn coklat masakan . Cairkan gune double-boiler . Tuang dekat kek. ( ikut kreativiti korang )
- Tabur chocolate rice tepi2 kek tu. . Letak la cherry atas kek ( ikut kreativiti )
- Suda siap c:
Inilah hasilnye c:
Blackforest !
contoh decoration from my chef Putri Dahlia
This is mine decor ! c:
p/s : sori la background bersepah siket :P
No comments:
Post a Comment