Monday, 23 January 2012

SAHABAT :)

''‎(sahabat) :: sahabat yang mengerti akan memaafi dan menerima diri temannye seadanye. .membawa temannye ke jalan y di redhai Allah. .bukan menjahanamkannya ke kancah kemaksiatan. . seseorang sahabat yang tulus menyayangi temannya akan cube menasihati dan sedaya upaya melindungi dan menjaga maruah temannye itu. .bukan mencalarinye :D ''

Seperti mana yang tertulis di atas, saya telah mendapat kata-kata tersebut melalui pengalaman yang saya lalui dari 22Jan pukul 2ptg hinggalah ke 23Jan 7pagi . Kami sekumpulan keluar bersama kononnya overnight untuk have funlah katekan. . tapi dari situ hati saya terusik akan perangai yang dibawa oleh kawan2 saya tersebut termasuk diri saya sendiri. . k la , saya tak lah rapat sangat dengan diaorang pun. .ikut pun last minit punye plan . .

Ok , back to situation. .dimana saya berada didalam kereta sewa savvy. .bersama 3 org rakan lagi. .kami memang ngam and sekepala la kirennye walaupun tak rapat mane. . 1 boys inside that car as a driver for us. .hoho. .ad driver kunun. .hihi . .
tapi seronok la drivernye. .cume tak berape arif tentang jalan kat pineng tu. .and just steady drive that car. .driver tu tak reti nak bawa kereta laju-laju. . name ?? ok la. .name diaorg dirahsiakan ok :)

lagi satu kereta wira di drive oleh org lain. .but inside that car have 2 boys and 3 girls. .and another car 2 boys and 2 girls. . diringkaskan lagi. .kami ni yang dok menghuni kereta savvy tak seberape nak ikut sangat kepala diaorg yang laen. .tapi just follow je. .diaorang tgok movie. .but we just have fun around that mall. .in queensbay mall . .amatlah bosan mule2. .tapi dah diubati kebosanan tu dengan bermain game . .huhu , thank to savvy driver sebab belanje token. .hihi. .

Then , after they watched the movie and we finished enjoy the games , diaorg nak gerak g autocity. .kami pun follow la tapi lambat siket gerak becoz menunaikan solat maghrib dahulu :) lepas tu gerak la. .tapi kunci kereta pulak buat hal. .cassing kunci tercabut. .kereta sewakan. .paham2 je la. .terpaksa la cari gam tok stick kan balek cassing kunci kereta tu. . lepas da tu , time tengah keluar dari parking , si driver ley pulak terkene bontot kereta kancil putih. .bergeser . .pun adoi. .nasib bek tak calar. .tapi cat kereta kancil melekat kat kereta savvy. .power sgt pemanduny. .hihi. .yang kereta wira da gerak dulu da. .then bising-bising suruh cepat . .geleng kepala je kami. .everything have to follow them but they doesnt wait for us and guide us the way to autocity. . jawabnye. .sesat sekejap. .haha ,sangat melucukan. .ok to be honest ,saye pertame kali pergi overnight pun. .hoho. . singgah di caltex untuk menanyakan tentang jalan ke autocity. .tapi bile nak gerak , diaorang yang geng wira and kelisa kate tunggu dulu , nanti kitaorag fetch. .urmm2. .menunggu n trusan menunggu setelah sejam lebih. .akhernye diaorang tak jumpe pun kami. .da cakap da. .biarlah kami cube. .tak salah pun kalau tersalah jalan. .just try and error. .but they do not trust us. .they are so not delegate to other people around them. .at the end. .kami ikut je jalan yang abg caltex tu bagi tahu. .akhernye. .alhamdulillah sampai. .haa. . .nothing is imposible la kawan. .jgn ikut kan sangat kepala angin dan amarah masing2. .terutamanya , jangalah kamu masing2 berburuk sangka akan seseorang sebelum mengetahui perkara sebenarnya. .

Da sampai di destinasi. .kereta pulak habis bateri. .betul2 selekoh nak g masuk parking. .si driver dah resah da. .macam2 hal terjadi. .then , si driver dengan dibantu seorang apek bantu tolak kereta savvy tu. .manakala saya , dok lam kereta savvy tu tok handle parking kereta. .terer gak saya park kan kereta. .haha . pasan . lepas da tu , diaorang dtg . .settle da masalahny dorang nak gerak g makan. .tak de pe pun kat autocity. .haih. .penat aje. .tapi just follow je la. .masing2 da berbulu. .aip , bukan bulu bukan2 ye. .means tgah hot la masing2. .gerak g tmpat mkn. .diaorang nak g baling, kedah kat tempat kolam air panas. .mule2 si driver savvy tak nak follow sebab tak nak luar kawasan. .kami pun nak buat macam mane kan. .everything is on the driver. .aleh2 lepas konflik sekejap. .diaorang make a decission to change the driver. .ok , another driver drive that savvy car. .n i with my friend tercampak g kat kereta wira. .da grak sampai. .kami pun tunaikan solat isyak kat surau sane. .tu pon da asyik kol suruh lepak kat lua. .baru nak landing2. .ta dapat den nak tlg. .um2. .disane pasangan bahagie bersama pasangan bahagia. .diaorang alpa akan batas2 diaorg. .saya teringat zaman2 jahil saya dulu. .alhamdulillah walaupun dulu agak nakal tapi saya tak de terover la sangat. .cume tipu lah kalau manusie tersebut tidak pernah melakukan dose walaupun sekali. .tapi rasenye. .manusie ni berkali2 da kan melakukan dose. .baru nak insaf. .tapi alhamdulillah jika diberi peluang utk insaf. .gunakanlah dengan sebaik2ny. .disitu saya terusik , tersentuh dan insaf akan perbuatan saya yang lalu yang nakal2 tu. .tak dapat nak nasihat diaorang mase tu. .takut masing2 terase, .lagipun. .i'm not 100% good enough. .tapi saya menasihati dengan hati utk mereka n diri saye. .kecewa la sebab have fun to do something y tak sepatutnye. .walaupun ringan2 di hadapan sye. .but we do not know y akan2 selanjutny kan ?? tipulah kalau tiade ape yang berlaku. .kawan saya terkejut akan perangai kawan ny y lagi sorg tu. .dulu die n pasangany ta de lah sampai tak menjaga adab. .tapi time tu. .da lupe akan smueny. .nafsu tak leh nak dikawal jika da merajai diri kite. .disitu. .saye dapat lebih mengenali perangai mereka masing2. .syukur alhamdulillah saya mempunyai teman2 rapat yang baik2 menemani saya disisi. .kawan amatlah kuat pengaruhnye. .jangan lah anda tersalah pileh kawan. . contoh sudah ad depan mate sy. .mereka y dulunye menjage. .tapi disebabkan pengaruh seorang kawan. .mereka pun terikut. .jangan nak dahagakan kasih sayang utk bermanje. .u all still have ur mom n dad utk bermanje kan ?? ta salah mempunyai pasangan. .cume jagalah batas2 pergaulan. .tak salah bercinte. .tapi jangan bercinta hingga memakan diri sendiri. .kawan yang baik akan menjaga maruah temannye. .bukan mencalari ny. .dari situ . .terciptalah ayat seperti di atas. .

sepuluh jari disusun meminta maaf andai tersalah kate or typing error. .hihi. .tak berniat utk memerli atau merendah2kan diri2 sesiapa pun. .cume ingin dikongsi utk dijadikan pengajaran utk diri ini. .dan mereka2 di luar sane. .percayelah teman anda. .jangan membuat andaian yang melulu-lulu hingga tercetusnya salah faham n ngumpat belakang2. .nasihati teman andai tersasar jalan. .jage lah maruah diri n teman anda. .think positif dan terima nasihat kawan yang baik. .jangan mudah terpengaruh dengan ikutan yang tidak sepatutnye diikuti. .pling penting. .pileh lah kawan yang sebetul-betulnya n baik akhlak ny agar anda pun akan mengikuti akhlak ny yang baik . .saya memohon maaf sekali lagi dan tiadalah ad niat sekelumit pun utk menyakiti hati sesiapa. .hanye sekadar berkongsi pengalaman . . :)

No comments:

Post a Comment

HAK MILIK GADESDIANA